tisdag 25 februari 2014

Glutenfritt vanilj och mandelbröd

Idag har jag tänkt att prova lite nya recept igen. Det ska bli frukostbröd och vegetarisk lasagne...
Det är så lätt att komma av spåret, när man inte lagt till de nya vanorna tillräckligt länge. Målet var ju inte att sluta äta gluten och mjölkprodukter helt, utan att minska så mycket det går och att lägga till mer råa grönsaker.
Idag blir det inte råa grönsaker, men helt köttfri/glutenfri middag. Frukosten i morgon blir också glutenfri.
Det är ganska bra att bo en liten bit från butiker och restauranger...man köper inte hämtpizza :)
Nu när vi var i Mariestad åt jag pizza, för det var smidigt att bara hämta...LAT! Men det positiva är att jag nog inte ätit pizza på 3-4 månader ... Vi äter absolut hälsosammare här i Danmark, men det är ju också för att jag har tid att lära mig nya recept. Allt det man provar, kommer man definitivt inte att ta till sig och använda. Jag tror att man måste ha 10-20 rätter som man gillar och kan laga, så kommer man automatiskt att kunna variera dem och improvisera.
Det är bröd och ost som är svårt att ersätta... :( De flesta rätter blir ju extra goda med lite ost på.

Brödet som jag har bakat är:

"Formbröd" med vanilj och mandlar"      
från: Stenålderskost av Diane SanfilippoMan behöver:
6 ägg
Kornen från en 1/4 vaniljstång
1 tsk vanilj ekstrakt
2 msk smält smör
2 msk kokosmjölk (fullt fett innehåll)
75g kokosmjöl
1 knivsudd riven muskotnöt
1 knivsudd havssalt
1/2 tsk bikarbonat
2 msk hackade mandlar

värm ugnen till 175°

Vispa ägg, vaniljkorn, vaniljekstrakt, kokosmjölk och smör i en stor skål. Häll sedan i kokosmjöl muskat, salt och bikarbonat. Vispa en bra stund, tills allt är blandat.
Häll degen i en form 22X22 cm, klädd med bakpapper. Strö hackade mandlar över. Grädda i ca 40 minuter, tills kanterna är bruna  Testa genom att ta en sticka och tryck ned i brödet...ska vara torr.

Man kan servera detta med färska bär och bananskivor. Det går också utmärkt att ta mandelsmör på brödet. Äsch, man kan väl ha vad man vill på brödet helt enkelt.


Jag var lite bekymrad att brödet skulle bli sött med kokosmjöl...Så jag provade att använda likadelar mandelmjöl och koksmjöl i stället... Det blev jättegott och inte så sött :) Men med alla dessa ägg smakar det ju lite åt sockerkaka...men utan socker ;)

Jag återkommer med rapport om lasagnen.i morgon ...den är klar nu!!! Ha en trevlig tisdagkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar