måndag 3 mars 2014

Lax, är det lämplig föda?

Idag ramlade jag över en artikel om "8 matvaror som experterna inte skulle äta". jag har sett den förut, men idag kunde jag inte låta bli att kolla upp punkt nr:5
Egentligen var det inga nyheter. Jag visste utmärkt att odlad fisk innehåller massa gifter. Men när de skriver att det är ok att äta var 5:e månad...om man inte vill påverkas...Då tycker jag att man vaknar.
Den mest kontaminerade laxen finns i norra europa...Det är den vi normalt äter.
Jag har försökt att köpa vildfångad lax, men har många gånger kommit hem och upptäckt att den Canadensiska fisken kom från China. Svårt att säga om den är fiskad där eller bara packad. Det spelar ingen roll. Båda fallen är helt sjuka.Det foder som odlad lax får var tidigare fisk. Det gick åt massa andra fiskar för att producera 1kg fisk. ( ca 2,5 kg) Efter stor kritik av detta, som leder till utfiskning av andra fisksorter, har man börjat ersätta med 50% vegetabiliska alternativ. Det kan vara soya, majs, raps, gluten från vete, solros och linfröoljor. ( förmodligen GMO)
I den mest kontaminerade fisken har man funnit: cancerframkallande ämnen, PCB, bromerade flammskyddsmedel, gifter som DDT och Dioxin.
Som om det inte skulle vara nog hittar man ofta antibiotika och andra mediciner som fiskarna behandlas med...för att överleva de onaturliga förhållandena.
De skriver också att man försökt att öka mängden av vegetabiliskt, men att laxen då får problem med tarmarna, då de inte är utrustade med de sorts enzymer som behövs för att bryta ner födan. Förslaget var att även tillsätta enzymer i maten...Katastrof! Vi får sluta att experimentera.
I min värd är det ingen tvekan på att det enda sättet att få fram hälsosam mat...är den naturliga vägen.

Den lax som anses bäst är vildfångad Alaskalax eller Ishavslax.

Man ska inte köpa vildfångad Atlantfisk.

De skriver att gravida och småbarn inte bör äta odlad lax....Jag menar nog att ingen borde äta det.
Det gör mig ont att skriva det, för jag älskar lax mer än de flesta...
Men det är inte värt, pga hälsoaspekterna.

Sen kan man ju fråga sig hur rena haven är nuförtiden...med tanke på kärnkrafts olyckor..osv....
Jag älskar fisk och det är sorgligt med all denna odling.
Även i Turkiet när man sitter på restaurang vid havet, serverar de en hel del odlad fisk...Det tog oss ett tag att komma på det. Men det är ju det sista man tror...när man sitter precis vid ett hav fyllt med fisk...Numera frågar jag alltid om fisken är odlad....

Källor: Forskning och framsteg:   fof.se
            eatlocalgrown.com:    
 http://eatlocalgrown.com/article/12214-8-foods-even-the-experts-won-t-eat.html
             Norsk fisk.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar