söndag 16 mars 2014

Naturlig luftrenare.

Bättre inomhusmiljö!
När jag som vanligt surfade runt i cyberspace...hittade jag fantastisk information om växter som hjälper oss rena inomhus luften.
Vi tänker inte mycket på att alla våra apparater, möbler och rengöringsmedel faktiskt förgiftar vår inomhus miljö. Vi har säkert hört att växter renar luften, men inte aktivt gjort något för att se till att luften blir bättre. Nu är ju luften hos de flesta av oss bättre än i Delhi, där den forskare jag lyssnade till på: www.ted.com bor..
http://www.ted.com/talks/kamal_meattle_on_how_to_grow_your_own_fresh_air

En av de bästa på att rena inomhus luft :)
bilden lånad av blomsterlandet.se

Men vi har ju också massvis med kemikalier att rena bort. Jag tycker att det är fantastiskt att växterna suger upp gifter och ger oss syre.
Forskaren Kamal Meattle bor i Delhi och efter att ha blivit allergisk till luften i Delhi, och med endast 70% lungkapacitet började han studera ämnet. NASA har gjort forskning för att förbättra luften i sina rymdstationer. Det finns massa olika växter som gör jobbet, men det finns tre basväxter som om man placerar dem rätt kan ge en betydligt bättre inomhus luft.

Bild lånad av airsopure.eu

Den första är Guldpalm, eller Areca växt. Den kallas också "Vardagsrumsplanta" då den absorberar koldioxid och gör om den till syre. Kamal menar att det behövs 4st skulderhöga plantor för att rena luften till en person...Man måste också torka av bladen varje vecka...I Delhi måste de göra det varje dag pga. de höga luftföroreningarna.

bild lånad an blomsterlandet.se
Svärmorstunga. Ska placeras i sovrum då den konverterar koldioxid till syre under natten. Den är också toppen att ha i badrum, då den tar formaldehyd från toapapper och hygienartiklar...
Forskaren menar att man behöver 6-8 midjehöga plantor per person i sovrummet...Får ni också bilder i huvudet av att läsa detta??? Hemmet börjat likna en djungel :)      
                                                     
bild lånad av blomsterlandet.se

Gullrankan avlägsnar formaldehyd och andra kemikalier. det behövs endast 3 plantor för att skapa all den rena och syrerika luft 1 person behöver. Även om ingen annan luft kommer in. Fantastiskt!

Det finns naturligtvis massa växter som gör samma jobb, men detta var hans förslag.
Folk som vistades i hans hus fick mer syre i blodet och markant mindre problem med ögonirritation, astma och huvudvärk. Han menar att vår produktivitet ökar med 20% om vi vistas i rum med dessa växter. Då ska det naturligtvis vara den mängd växter som han rekommenderade.
Han citerar också Mahatma Gandi:
  "Be the change you want to see in the world!"

Jag hittade också info på NASAs sida om Aloevera som också tar formaldehyd och benzen, men som också är smart att ha i köket om man bränner sig eller skär sig. Hjälper läkningen fenomenalt!

Jag har faktiskt upplevt att man kan känna hur träd syresätter luft i Rhodos stad. När man går omkring där i hettan på somrarna och sätter sig under en av de vackra träd de har i staden, känner man att det blir svalare och mer syre i luften. Det är markant skillnad. Tänk om man kunde ha den känslan i sitt hem.
Jag vet inte om jag vill ha riktigt så många växter som han rekommenderar, men jag ska absolut skaffa en hel del :)


2 kommentarer: