onsdag 11 juni 2014

Portlak ett fantastiskt ogräs :)

Portlaksmoothie

Idag har jag fått supernyttig frukost i form av en smoothie :) Det var länge sedan jag var inne på smoothies...Det har mest blivit gröna juicer den senaste tiden. 
Men nu har jag ju ett grönsaksland med massa gröna blad, så i morse gjorde jag en smoothie på cashewmjölk, banan, blåbär och portlak. Jättegott och mättande! :)


Jag kom i kontakt med portlak första gången i Turkiet och förälskade mig i den för den har en väldigt fräsch smak. Smakar nästan lite citrus.
Jag odlar en vinterportlak, som ser lite annorlunda ut än den i Turkiet, men smaken tycker jag är väldigt lik. Det ska tydligen vara ett vanligt ogräs över stora delar av världen. Ett väldigt nyttigt ogräs!
Portlak innehåller en livsviktig essentiell fettsyra. ALA (= alfa-linolensyra) En kortkedjad fettsyra som kan omvandlas till Omega-3. Den har det största innehållet bland bladväxter! 
Rik på vitamin A där växten ligger bland de bästa källorna. A-vitaminet är bra för synen, huden och slemhinnorna 
Portlaken är också rik på vitamin-C, B-vitamin, carotenoider och mineralerna Kalcium, kalium, järn, magnesium och mangan. :)


Det är en fröjd att odla denna växt, då den bokstavligen växer som ogräs.
Det tog bara ett par veckor att bli så här stora! Så ni som är sugna...Det är inte för sent att så ännu. :)
Man ska tänka på att den innehåller oxalsyra precis som spenat, så man ska inte äta den varje dag. Det kan tydligen göra att man får njursten....Om du äter mycket salladsblad, så variera! 


Sommaren är i full gång här i Danmark! Vi har perfekt väder ;)
Jag har skördat de första jordgubbarna. :) 
LYCKA! 
Det var inte många ännu, men det är inte kvantitet som räknas...utan kvalitet! <3

Ha en riktigt skön onsdagskväll! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar